Vår story

Pastillfabriken Brand of Gefle grundades i Gävle 2014. Ägare Kenneth Wallström, Erik Vestin, Torbjörn Johansson, Thomas Englund & Peter Bostedt. Pastillfabriken produktutvecklar, förpackar, marknadsför och äger nischvarumärken inom produktområdet pastiller. Pastillfabriken är en vital uppstickare på konfektyrmarknaden där nya målgrupper bearbetas, målgrupper med krav på hög kvalité och premiumkänsla. Bland de varumärken bolaget säljer och marknadsför är Mackmyra, Portello och Bronzol de mest välkända.

Bakgrund.

Gävle har en stolt historia gällande smaker och dofter. Under de senaste hundra åren så har stadens kvarter varit fyllda av mindre och större tillverkare av kaffe och cigarrer, pastiller och karameller, whisky och kryddor och många andra godsaker som finns för att förgylla vår tillvaro.

Om man bara räknar godisfabriker så kan Gävle stoltsera med minst fyrtio stycken det senaste århundradet – och då räknar vi inte med torggummor och sockerbagare.

Där finns aktörer såsom Ahlgrens Tekniska Fabrik med det stolta varumärket Läkerol, men där finns även Pix, Dux, Freja, Svenska karamellfabriken och många, många fler som exemplifierar den stolta tradition och innovation som funnits och finns inom konfektyrområdet.

När Läkerol slog igen portarna kändes det naturligt att utnyttja den kompetens som redan fanns i staden och återigen placera Gävle på kartan som Sveriges Pastillhuvudstad.

Pastillfabriken är idag Sveriges enda tillverkare av sockerfria Gummi Arabicum konfektyr pastiller.

För två år sedan slog vi upp portarna till vår lilla fabrik i Gävle och lanserade Världens första whiskypastill på Mackmyradagarna den 29 Maj 2015. Våra produkter framställs med traditionell gjutteknik och vi kompromissar aldrig när det gäller kvaliteten på våra pastiller. Vi använder den mest högkvalitativa gummi arabicum och lakritsen som finns på marknaden och i våra recept är basen 5% lakrits och 45% gummi arabicum.

I samarbete med Mackmyra Whisky så har vi lanserat tre lakrits whisky pastiller, Mackmyra Svensk Ek, Mackmyra Svensk Rök samt MACK by Mackmyra.

Produkten är en premiumprodukt framställd av endast naturliga råvaror och smaksatt med 5% äkta Mackmyra whisky, där whiskyn smakerna verkligen gifter sig med lakritsrotens unika smak.

Sedan Maj 2016 så har vi även lanserat ett nytt varumärke PASTILLFABRIKEN som har som inriktning att tillverka högkvalitativa pastiller med Svenska smaker som frukt och saltlakrits.

Senaste samarbetet i serien Svenska smaker är tillsammans med Vasa bryggeri i Njurunda där vi tillverkar en pastill med Norrländsk karaktär med den klassiska Portello smaken. 

Värderingar.

Vi ska vara en vital uppstickare på konfektyrmarknaden där nya målgrupper bearbetas – målgrupper med krav på äkthet och naturlighet. Affärsidén är att produktutveckla naturligt smaksatta premiumpastillvarumärken på en internationell marknad.

01.

Kunskap

Lång erfarenhet från pastilltillverkning, certifierade utbildningar och starka samarbetspartners.

02.

Äkta

Endast äkta och naturliga råvaror, hållbar utveckling och ett tydligt ansvarstagande.

03.

Passion

Att göra rätt och utmana. Att bygga nytt, proaktivitet, stolthet och entreprenörsanda.